opinie o uczelni

wshig_opinia_zd2Przyjechałam ze Szczawnicy w Pieninach. O Uczelni dowiedziałam się od mojego kuzyna, który wcześniej ją ukończył. Oczywiście, nie bez znaczenia była oferta praktyk zagranicznych. W czasie studiów prawie półtora roku spędziłam we Francji i Włoszech. Doświadczenie, które zdobyłam z pewnością przyda mi się w pracy, w moich rodzinnych stronach.

Paulina Cich
studentka V roku


opiniaPrzyjechałem z Drawska Pomorskiego. Szkołę wybrałem z zamiłowania do gotowania po ukończeniu Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego. Wielokrotnie wyjeżdżałem na praktyki do Grecji i Norwegii. W tej szkole podoba mi się możliwość łączenia nauki, wyjazdów zagranicznych, które pozwalają osiągnąć niezależność finansową z rozwijaniem innych pasji. W moim przypadku jest to taniec. Jestem zawodowym tancerzem break Dance (pracuję w grupie artystycznej GANN) oraz instruktorem tańca w studio Dance Center w Poznaniu. W tym roku wyjeżdżam na wymianę studencką w ramach programu Erasmus do Turcji, gdzie będę zbierał materiały do pracy magisterskiej.

Michał Bluj
student V roku


opiniaPo ukończeniu Technikum Hotelarskiego postanowiłam kontynuować naukę w WSHiG. Przed rozpoczęciem nauki wyjechałam do Grecji na praktykę „Zerową”. Nastepne wakacje również spędziłam w tym samym hotelu. Obecnie zdaję egzaminy w ramach przyspieszonej sesji zimowej i za tydzień wyjeżdżam na pół roku do Kornwalii. Dzięki temu, że jestem studentką tej Uczelni mogę zdobywać różnorodne doświadczenia zawodowe w tak atrakcyjny sposób. Nie bez znaczenia jest, że jednocześnie zarabiam pieniądze na czesne i własne wydatki.

Daria Kaczmarek
studentka II roku


opiniaPochodzę z Mirosławca w Województwie Zachodniopomorskim. Przed rozpoczęciem nauki w WSHiG ukończyłem Katolickie Liceum Ogólnokształcące i przez rok studiowałem Geografię na Uniwersytecie w Szczecinie. Jednakże szukałem uczelni, która pozwoli mi połączyć moje zainteresowania z pasją podróżniczą i chęcią poznawania nowych ludzi. Na początku rodzice nie byli zadowoleni z mojej decyzji zamiany uniwersytetu na uczelnię prywatną. Jednak udało mi się ich przekonać. Ważne było z pewnością i to, iż czesne opłacam samodzielnie z zarobionych na praktykach pieniędzy. W tej chwili przygotowuję się do półrocznego wyjazdu na Uniwersytet w Nikozji (Cypr) w ramach programu Erasmus.

Darek Pastuszka
student III roku


opiniaPrzed przyjazdem do Poznania uczyłam się języka polskiego na Białorusi. Przed rozpoczęciem studiów odbyłam jeszcze kurs przygotowawczy na Uczelni. Podczas nauki na pierwszym roku ukończyłam również kurs barmański i otrzymałam certyfikat, który bardzo przydał mi się podczas wakacyjnej praktyki na Majorce. W przyszłości chciałabym pracować w branży hotelarsko-gastronomicznej i wiem, że wiedza i umiejętności, które w tej chwili zdobywam pomogą mi w tym.

Aleksandra Łabzovska
studentka III roku


opiniaChociaż rodzice nie wywierali na nas presji dotyczącej przyszłego zawodu, postanowiliśmy kontynuować tradycję rodzinną związaną z cukiernią i lodziarnią założoną przez naszego dziadka w 1911 roku w Szamotułach pod Poznaniem. Taka tradycja zobowiązuje, wiec nic dziwnego, że postanowiliśmy kontynuować naukę w WSHiG, aby zdobyć wiedzę i umiejętności pozwalające sprostać wyzwaniom gospodarki krajów Unii Europejskiej. To zdjęcie zrobiliśmy na godzinę przed wyjazdem na Międzynarodowy Salon Przemysłu Lodziarskiego, Cukierniczego i Piekarniczego SIGEP w Rimini we Włoszech.


Kamil Nowaczyński (student V roku)
i Artur Nowaczyński (student II roku)

WSHiG w Poznaniu

ul. Nieszawska 19
61-022 Poznań

tel. +48 61 87 11 530
fax.+48 61 87 11 533