kalendarium

Jak co roku na początku grudnia Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu zorganizowała Ogólnopolski Pokazu Regionalnych Stołów Wigilijnych „Gwiazdka 2014″, którego celem była prezentacja materialnych i duchowych tradycji związanych ze Świętami Bożego Narodzenia. Na pokaz składał się konkurs na najładniejsze stoisko i regionalny stół wigilijny oraz na najlepsze regionalne potrawy wigilijne. Wystawę przygotowały reprezentacje szkół z Radomia, Rawicza, Pleszewa, Kutna, Żarek, Ostrzeszowa, Milówki, Piaseczna, Wysokiego Mazowieckiego, Inowrocławia, Oleszyc i Piszu. Obecni również byli przedstawiciele Ukrainy, Rosji, Białorusi, Mołdawi, Kazachstanu oraz Portugalii.

Uroczyste otwarcie wystawy odbyło się w czwartek, 4 grudnia o godzinie 18:00. Natomiast w piątek, 5 grudnia o godzinie 19:00 odbyła się degustacja potraw konkursowych podczas Bufetu Regionalnego. Nasze spotkanie zakończył Wieczór Galowy w sobotę 6 grudnia o godzinie 17:00, na którym zostały ogłoszone wyniki konkursu.
W konkursie na najładniejsze stoisko i regionalny stół wigilijny pierwsze miejsce zajął Zespół Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach, drugie Zespół Szkół Ogólnokształcących i Technicznych im. Marii Konopnickiej w Milówce, a trzecie Zespół Szkół w Oleszycach.
Pierwsze miejsce w konkursie na najlepsze regionalne potrawy wigilijne zajął Zespół Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach, drugie Zespół Szkół w Oleszycach, a trzecie miejsce wywalczył Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Genowefy Jaworskiej w Inowrocławiu. Serdecznie gratulujemy!

Z przyjemnością informujemy, że 3 XI 2014 roku student Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu Sylwester Kościuk został zwycięzcą VI Międzynarodowego Konkursu Tapas dla Szkół Gastronomicznych 2014 w Valladolid. Dodatkowo wywalczył drugie miejsce w X Ogólnokrajowym Konkursie Pinchos i Tapas w Valladolid.
W konkursie wzięło udział 12 studentów i uczniów z 11 krajów wyselekcjonowanych wcześniej spośród 85 wniosków z 5 kontynentów. Program rozpoczął się w czerwcu trwającym 6 miesięcy szkoleniem dotyczącym gastronomii hiszpańskiej i kursem języka hiszpańskiego. Uczestnicy odbyli również 13-tygodniowe praktyki w najlepszych restauracjach w Hiszpanii oraz odbyli wizyty u producentów z sektora rolno-spożywczego.
Miło nam również przypomnieć, że w 2013 roku Rafał Wojtasik, student Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu również wziął udział w tym prestiżowym konkursie.
Serdecznie gratulujemy!
(więcej informacji: Polska Viva nr 25, Listopad 2014 str. 20, http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/1,121641,16910045,Polak_mistrzem_swiata_w_tapas_.html, http://www.expressonline.pl/relaks/2669-przepis-na-tapas-od-mistrza-swiata)

W czwartek 9. października odbyła się uroczysta inauguracja Roku Akademickiego 2014/2015, w której wzięli udział studenci, abiturienci, wykładowcy, rodzice oraz czcigodni goście. Podczas uroczystości została przeprowadzona immatrykulacja studentów pierwszego roku wprowadzająca ich do grona społeczności akademickiej. Po uroczystości odbył się bankiet w uczelnianej restauracji, na którym spotkali się zaproszenie goście oraz wierni przyjaciele Uczelni.

Reprezentacja Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu zdobyła 6 medali na Międzynarodowych Zawodach Kulinarnych w Serbii i Chorwacji.

Polski zespół w składzie –Przemysław Czekała, Beatriz Mendez Buigues, Bartosz Budzyński przywiozła do Polski 3 złote medale, 2 srebrne oraz jeden uznaniowy

Reprezentacja wyjechała z Poznania 10 kwietnia by po piętnastu godzinach podróży dojechać do Belgradu gdzie odbywały się zawody z serii „ Balkan Culinary Cup”. Pierwszego dnia nasi studenci rozpoczęli zmagania w kategorii „Pasta”. Przemysław Czekała zdobył srebrny medal przygotowując w przeciągu 30 minut dwie porcje ” Ravioli nadziewanych kurczakiem, pancettą i włoską mortadelą z sosem z grillowanej papryki i pianą z parmezanu oraz chipsami z pancetty i kiełkami sakura cress. Kolejny dzień poświęcono na zwiedzanie pięknego Belgradu.

Z Serbii nasza reprezentacja wyruszyła do Splitu w Chorwacji, a dokładnie na wyspę Brać, gdzie wzięła udział w 6 Międzynarodowym Festiwalu Kulinarnym „Pearl of Sea“ 2011, biorąc udział w kolejnych konkurencjach.

W pierwszym dniu stanęła do rywalizacji w kategorii „ National Cuisine”, podczas której wykorzystała regionalne produkty z Polski – gęś, trawę żubrową, bryndzę i pumpernikiel. Nasz trzyosobowy zespół miał za zadanie przygotować 12 dań w przeciągu trzech godzin; cztery różne przystawki, cztery dania główne oraz cztery desery. Zadanie te wymagało szybkości oraz zgrania całego zespołu. Po kilku godzinach okazało się, że do kolekcji trafił kolejny srebrny medal ustępując miejsca Reprezentacji.

Wyjątkowe uznanie jury zyskały między innymi:
– wędzony węgorz z galaretką z jabłek i aronii, musem z chrzanu, jabłek i kwaśnej śmietany oraz ravioli z bryndzą i ziemniakami na pumperniklu.
– pierś z gęsi z trawą żubrową, modrą kapustą z żurawiną , musem z jabłek oraz galaretką z nalewki malinowej
– szarlotka na zimno, z parfait z jabłek i maku, chipsem jabłkowym oraz lodami porzeczkowymi

Kolejny dzień przyniósł następne medale. Pierwszy złoty medal dla Rektora Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomi w Poznaniu, Dawida Romana Taubera za pokaz dań regionalnych dla gości odwiedzających targi gastronomiczne. Drugi złoty medal zdobyła Beatriz Mendez Buigues za pokazy z serii „Dania Śródziemnomorskie”.

W ostatniej konkurencji o Puchar “PEARL OF THE SEA” startowało 35 szefów z kilkunastu państw. Jako reprezentant polskiego zespołu wystapił student WSHiG, Przemysław Czekała, który musiał przygotować dwie porcje dania głównego z użyciem piersi z kaczki w czasie 1 godziny. Tego samego dnia po południu okazało się, że w piątce finalistów znalazł się Przemek. Danie, które przeszło kwalifikacje to „ Pierś z kaczki przekładana tajskim mango z galangalem, purèe ziemniaczane z węgierską papryką oraz sosem z czerwonego wina, wanilii i suszonych śliwek z sałatką z dresingiem juzu. Finał przeprowadzony został w formule Black Box, gdzie w czasie trzech godzin trzeba było przygotować po dwie porcje zimnej przystawki, dania głównego oraz deseru. Uczestnicy byli również zobowiązani do stworzenie menu, opisania receptur, składników oraz sposobu przygotowania potraw w języku angielskim, na co dodatkowo otrzymali 15 minut.

Zwycięskie menu przygotowane przez Przemka prezentowało się nastepująco:
– plastry świeżego ogórka, roladka z sera feta z pistacjami i mascarpone w szynce parmeńskiej, sałatka z czerownej soczewicy z pomarańczą, pesto z rucoli oraz humus.
– monkfisch z pancettą, ratatuille, polenta z grzybami, krewetki z masłem truflowym oraz sos berneise.
– chocolate fondant, risotto z białą czekoladą oraz sałatka z ananasa, melona, pomarańczy i limonki
Podczas wieczornej gali okazało się, ze menu Przemka było najlepsze, a złoto oraz medal za udział w finale powędrował do Polski.

Polska drużyna zwyciężyła w Chef’s Team Grand Prix podczas IX Międzynarodowego Festiwalu Gastronomicznego w Stambule. W jej weszli studenci WSHiG w Poznaniu: Przemysław Czekała, Łukasz Konik oraz Arkadiusz Kruszik. Polska drużyna mogła reprezentować nasz Kraj na tak prestiżowych zawodach, gdyż uzyskała rekomendacje WACS od Rektora Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Zawody kulinarne odbywały się na największych Międzynarodowych Targach w Stambule. Przez cztery dni mogliśmy obserwować kolegów po fachu z innych krajów jak rywalizują między sobą w różnych konkurencjach. Łącznie przeprowadzono ponad 20 konkursów kulinarnych. W zmaganiach o Grand Prix wystartowało łącznie dwanaście drużyn narodowych reprezentujących między innymi z Włoch, Chorwacji, Bułgarii, Turcji, Rosji, Izraela czy Mołdawii.

Konkurs przeprowadzono w formule black box. Do ostatniej chwili uczestnicy nie wiedzieli, z jakich składników przyjdzie im gotować. W ciągu 90 minut musieli przygotować przystawkę, danie główne i deser. Polska drużyna podeszła do zadania kreatywnie, zawodnicy przygotowali: smażony filet z dorady na risotto z pomidorami, z sosem beurre blanc oraz musem ze szparagów z pianką cytrynową jako przystawkę. Polędwicę wołową mignon na salsie z ananasa, z kasztanowym puree z parmezanowym chipsem oraz jous cielęcym jako danie główne, a na deser torcik biszkoptowy z musem z białej czekolady, kawy tureckiej z chipsem z ananasa, z sosem herbacianym.

Ta smakowita kombinacja zapewniła kucharzom najwyższy laur konkursu: srebrny medal
(złotego nie przyznano).

30 – 31 marca 2011 w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu odbyło się szkolenie dla dyrektorów szkół, nauczycieli, przedstawicieli organów prowadzących na temat:  „Europejskich i krajowych kierunków rozwoju branży gastronomiczno-hotelarskiej i ich konsekwencji dla szkolnictwa zawodowego” z udziałem Pani Minister Katarzyny Sobierajskiej, Podsekretarza Stanu w Ministerstwie Sportu i Turystyki oraz Pana Ministra Zbigniewa Włodkowskiego, Podsekretarza Stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej

Prelekcje uzupełnił wykład oraz pokaz praktyczny na temat „Nowych trendów w polskiej gastronomii w kontekście kuchni molekularnej” w wykonaniu Przemysława Czekały – studenta WSHiG, zdobywcy tytułu Chef’s Team Grand Prix podczas IX Międzynarodowego Festiwalu Gastronomicznego w Stambule oraz Andrzeja Truchlewski – niezależnego doradcy kulinarnego

Euroszkolenie 2011 odbyło się pod honorowym patronatem Pani Minister Katarzyny Hall

Wspomniana impreza wpisała się już w ogólnopolski kalendarz imprez gastronomicznych i co roku przyciąga na czterodniowe spotkanie delegacje szkół ponadgimnazjalnych. W tym roku przyjechały reprezentacje ponad pięćdziesięciu szkół, a także goście z Kuby i Polskiego Stowarzyszenia Pracowników Hotelarstwa i Gastronomii, co dało możliwość zaprezentowania szkoły i potraw na Pokazie grupie ponad półtora tysiąca osób! – To świetna integracja młodzieży szkolnej w duchu przeżywania Świąt Bożego Narodzenia – zapewnia rektor dr Roman Dawid Tauber, który nie ukrywa, że co roku sam z ciekawością spogląda na wysiłki młodych mistrzów kuchni, albowiem uwielbia świąteczne tradycyjne potrawy. Kilka dni temu mógł być zadowolony, bo nie tylko dzięki Szkole Poznań stał się światowym centrum wigilijnym, ale także zwyciężyły potrawy tradycyjnego polskiego stołu.

Czwartek:

Piątek:

Sobota:

W dniach od 18 do 31 października przebywał a Polsce na zaproszenie Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii oraz Polskiego Stowarzyszenia Pracowników Hotelarstwa i Gastronomii (PSPHiG) mistrz kuchni japońskiej Hiroshi Naguchi w ramach programu „Train the Trainer”. Celem tego programu jest wspieranie szkół kulinarnych oraz instruktorów kulinarnych poprzez przekazywanie wiedzy i podnoszenie kwalifikacji kucharskich. Nasz gość z Japonii opowiedział w serii wykładów o smakach i stylach gotowania cechujących kuchnię orientalną. Zaprezentował jak przyrządzać sushi, orientalne sosy i wywary, jak łączyć styl japoński i francuski zgodnie z myślą kuchni fusion. Uczestnicy naszych warsztatów własnoręcznie przygotowywali typowe potrawy pod nadzorem mistrza w trakcie warsztatów.

Jak co roku, w pierwszy czwartek października odbyła się uroczysta inauguracja Roku Akademickiego 2010/2011. Podczas uroczystości JM Rektor uhonorował wyróżnieniami w postaci kryształowych waz Panią Minister Marię Orłowską z MEN za wpływ na rozwój szkolnictwa wyższego, Panią Minister Katarzynę Sobierajską z MSiT za wpływ na doskonalenie zawodowe kadr turystyki oraz Pana Ministra Zbigniewa Wlodkowskiego z MEN za popieranie idei szkolnictwa zawodowego. Po uroczystości odbył się bankiet w uczelnianej restauracji, na którym spotkali się zaproszenie goście oraz wierni przyjaciele Uczelni.

24-28 stycznia odbył się Kongres Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni (WACS) w którym uczestniczyła delegacja ze szkoły WSHiG oraz PSPHiG wraz z rektor i Prezesem Stowarzyszenia Romanem Dawidem Tauberem. Było to bardzo ciekawe i edukacyjnie wartościowe doświadczenie. Liczymy na ściślejszą współpracę z WACS-em o czym mówiliśmy podczas naszej prezentacji na kongresie. Reprezentacja szkoły wręczyła medale za wkład w edukację młodych ludzi w gastronomii panu Billowi Gallagherowi (honorowemu członkowi WACSu a jednocześnie propagatorowi i twórcy forum dla młodych szefów) oraz Johnowi Clancy (przewodniczącemu komisji edukacji). Bill Gallagher podziękował rektorowi i władzom szkoły za pomoc i wsparcie.

Kongres WACS 2010 w Santiago de Chile gościł wielu ciekawych, charyzmatycznych mówców którzy przyjechali do Chile podzielić się z uczestnikami kongresu swą wiedzą z dziedziny winiarstwa, genetycznie zmodyfikowanej żywności, zagadnienie marnowania żywności w kuchniach oraz powiedzieć o nowych trendach w żywieniu, sposobach przygotowywania żywności dla muzłumanów zgodnie z halal. Tematy poruszone na kongresie mogą stać się wskazówkami dla szefów kuchni, oraz wszystkich którym zależy na jakości, rozwoju branży kulinarnej w Polsce. A ponieważ żyjemy w bardzo otwartym świecie gdzie nawet nie ruszając się ze swojego kraju mamy szansę zetknąć się z gośćmi z całego świata warto wiedzieć coś o jedzeniu spożywanym w różnych zakątkach świata.