Argentyna

„ENO CULINARY EXPO 2005″ – 29.09-01.10.2005

Od 29 września do 1 października 2005 roku, reprezentanci WSHiG uczestniczyli
w „Eno Culinary Expo 2005”.
Targi te zostały organizowane przez Stowarzyszenie Gastronomów ,,Aregala” we współpracy z władzami prowincji Salta w Argentynie. Celem przedsięwzięcia była promocja turystyki i gastronomii światowej.
Program targów był realizowany w różnych częściach miasta oraz prowincji Salta znajdujących się na północy kraju. Obejmował on m.in.:

  • Wystawę Gastronomiczną w Pałacu ,,Las Americas”
  • Cykl konferencji
  • Pokazy mistrzów kuchni
  • Bufet kuchni międzynarodowej
  • Międzynarodowy Konkurs Kulinarny ,,Salta Culinary Competition” pod przewodnictwem Gerarda Dupont, dyrektora Akademii Kulinarnej z Francji
  • Ogólnokrajowy Konkurs Win
  • Wybór Miss Gourmet

W „Eno Culinary Expo 2005” wzięło udział 100 szefów kuchni z 41 krajów, którzy przygotowali 200 dań dziennie dla ok. 400 osób. Pokazy mistrzów odbywały się przez 3 dni – każdy pokaz trwał około 60 minut, łącznie z 10 minutową prezentacją placówki dydaktycznej. Bufet, który zaprezentowany został w malowniczym otoczeniu na wzgórzu San Bernardo był doskonałą okazją do zapoznania się z kuchnią międzynarodową. Dodatkowo w programie kulturalnym były:

  • pokazy tanga,
  • występ orkiestry symfonicznej
    oraz
  • obchody Światowego Dnia Szefa.