Chile

„KONGRES WACS W SANTIAGO DE CHILE 2010 ” – 24-28 stycznia 2010

24-28 stycznia odbył się Kongres Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni (WACS) w którym uczestniczyła delegacja Wyższej Szkoły Hotelarstwa i gastronomii w Poznaniu oraz członkowie Polskiego Stowarzyszenia Pracowników Hotelarstwa i Gastronomii z Rektorem i Prezesem Stowarzyszenia Romanem Dawidem Tauberem. Było to bardzo ciekawe i edukacyjnie wartościowe doświadczenie. Liczymy na ściślejszą współpracę z WACS-em, o czym mówiliśmy podczas naszej prezentacji na kongresie. Reprezentacja szkoły wręczyła medale za wkład w edukację młodych ludzi w dziedzinie gastronomii panu Billowi Gallagherowi (honorowemu członkowi WACSu, a jednocześnie propagatorowi i twórcy forum dla młodych szefów) oraz Johnowi Clancy (przewodniczącemu komisji edukacji). Bill Gallagher podziękował Rektorowi i władzom szkoły za pomoc i wsparcie. Kongres WACS 2010 w Santiago de Chile gościł wielu ciekawych, charyzmatycznych mówców którzy przyjechali do Chile podzielić się z uczestnikami kongresu swą wiedzą z dziedziny winiarstwa, genetycznie zmodyfikowanej żywności, zagadnień związanych z marnowaniem żywności w kuchniach oraz powiedzieć o nowych trendach w żywieniu, sposobach przygotowywania żywności dla muzułmanów zgodnie z zasadą halal. (szczegóły w zakładce PSPHiG). Tematy poruszone na kongresie mogą stać się wskazówkami dla szefów kuchni, oraz wszystkich, którym zależy na jakości, rozwoju branży kulinarnej w Polsce. A ponieważ żyjemy w bardzo otwartym świecie gdzie nawet nie ruszając się ze swojego kraju mamy szansę zetknąć się z gośćmi z całego świata warto wiedzieć coś o jedzeniu spożywanym w różnych zakątkach świata.