Kuba

„V MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL KULINARNY W HAVANIE” – 13-19.09.2004

Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii z Poznania została zaproszona do udziału w V Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym, który odbył się na Kubie w Havanie w dniach od 13 do 19 września 2004 roku. Jego Magnificencja dr Roman David Tauber, Rektor uczelni ustalił menu, które miało być zaprezentowane oraz dobrał skład grupy składającej się ze studentów uczelni.

Mimo trudności z dotarciem na Kubę, związanych z szalejącym huraganem Ivan, grupa polska znalazła się tam i z dumą zaprezentowała polską kuchnię.
W dniu wystawy stół polski otoczony był gośćmi z całego świata zadającymi się m.in. zupą z borowików, zrazami, kaczką z jabłkami, borowikami w occie i in.
Wyroby polskie, z których powstały zwycięskie dania podarowała firma JANEX z Warszawy Hurtownia Patronacka Zakładów Mięsnych PAMSO SA w Pabianicach.
Deser (piętrowy tort wiśniowy oblany lukrem i ustrojony różami z cukru) przygotował student Radek Rak z Rzeszowa. Miłym akcentem dla gospodarzy z Kuby była zrobiona z marcepana popielnica z cygarem. Uwagę zwracały również małe pocieszne figurki z marcepana zrobione przez Radka z precyzyjną dokładnością. Smakowały również sernik i makowiec.

Drugą rywalizacją na Kubie było przygotowanie dania specjalnego na oczach komisji składającej się z przedstawicieli z całego świata. Kucharze polscy: Pan Rektor R. D. Tauber oraz Jacek Szczepański z Warszawy przyrządzili kaczkę z jabłkami oraz placki ziemniaczane z łososiem. Natomiast cukiernik Radek Rak rzeźbił kolorowe róże z cukru i rozdawał paniom z widowni. Na zakończenie barmani Michał Kośnik i Cezary Broda zrobili efektowny pokaz barmański.
Podsumowując, reprezentacja polska wybrana przez Rektora WSHiG, dr Romana Davida Taubera przywiozła do kraju trzy puchary z I miejscem oraz medale, przez co została zakwalifikowana do udziału w Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym w Sao Paulo w Brazylii.