MEKSYK

VERACRUZ´ 3 -6 sierpnia 2006 r. FESTIWAL SZTUKI KULINARNEJ

W dniach 3 do 6 sierpnia 2006 r. J.M. Rektorem dr R.D. Tauber wraz z grupą studentów WSHiG uczestniczyli w Festiwalu Sztuki Kulinarnej zorganizowanym przez Stowarzyszenie Restauratorów i Gastronomów obu Ameryk AREGALA. Wydarzenie to miało miejsce w największym mieście portowym Meksyku, Veracruz. Przez kilka dni miasto to gościło najlepszych szefów kuchni z krajów takich jak:

  • Argentyna,
  • Brazylia,
  • USA, Włochy,
  • Polska,
  • Kuba,
  • Chile,
  • Francja,
  • Panama,
  • Ekwador,
  • Peru,
  • Hiszpania,
  • Urugwaj i z wielu innych.

Przez trzy dni szefowie kuchni wspólnie z adeptami sztuki kulinarnej prezentowali to co najsmaczniejsze w kuchniach poszczególnych krajów. Pokazy mistrzów, na których można było poznać sekrety narodowych potraw odbywały się w zabytkowym klasztorze z 1743 r., „Convento de Belén”. Obecnie mieści się tam Instytut Kultury Veracruz. Reprezentacja WSHIG przygotowała niezwykle bogate menu, które zostało wysoko ocenione przez jury. Goście biorący udział w pokazach mistrzów mieli możliwość zapoznania się nie tylko z potrawami współczesnej kuchni naszego kraju, lecz także kuchni staropolskiej. Zupa grzybowa, zrazy wołowe zawijane w sosie własnym, gołąbki czy śledzie to tylko niektóre z potraw zaprezentowanych przez ambitnych kucharzy z naszej szkoły pod czujnym okiem J.M. Rektora D.R.Taubera.

W ostatnie dwa wieczory Festiwalu zadaniem każdej delegacji było przygotowanie bufetów składających się typowych potraw narodowych oraz dekoracja stołów, do których zasiedli zaproszeni goście – burmistrzowie miast, osobistości ze świata mediów, kultury, nauki, kucharze. Na polskich stołach (a przed nimi kilkumetrowa kolejka pragnących skosztować smakowitych dań) pojawiły się potrawy na gorąco: pierogi z grzybami i kapustą, kluski śląskie, sosy, zrazy, na zimno: śledzie w oleju, śmietanie, wędliny polskie, a wśród nich ciesząca się ogromnym powodzeniem szynka z kością. Na słodko podano:smakowite serniki, makowce, marcepany przygotowane przez cukiernika Jakuba Raka, dla panów żubrówka, dla pań słodkie róże. Kilka dni przepełnionych solidną pracą nie poszło na marne. Jury przyznało grupie z Polski złote medale za najlepiej przygotowany bufet. Na zakończenie wieczoru Rektor WSHiG został poproszony o udzielenie krótkiego wywiadu dla telewizji meksykańskiej. Na zakończenie Festiwalu organizatorzy przygotowali niespodziankę – zwiedzanie prekolumbijskich piramid w Tahín oraz spotkanie z burmistrzem Papantli.