SERBIA i CHORWACJA

SERBIA (Belgrad) – „Balkan Culinary Cup” 2011 CHORWACJA (Split) – The 6-th International Culinary festival “Pearl of Sea” 2011

Reprezentacja Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu zdobyła 6 medali na Międzynarodowych Zawodach Kulinarnych w Serbii i Chorwacji.

Polski zespół w składzie –Przemysław Czekała, Beatriz Mendez Buigues, Bartosz Budzyński przywiozła do Polski 3 złote medale, 2 srebrne oraz jeden uznaniowy

Reprezentacja wyjechała z Poznania 10 kwietnia by po piętnastu godzinach podróży dojechać do Belgradu gdzie odbywały się zawody z serii „ Balkan Culinary Cup”. Pierwszego dnia nasi studenci rozpoczęli zmagania w kategorii „Pasta”. Przemysław Czekała zdobył srebrny medal przygotowując w przeciągu 30 minut dwie porcje ” Ravioli nadziewanych kurczakiem, pancettą i włoską mortadelą z sosem z grillowanej papryki i pianą z parmezanu oraz chipsami z pancetty i kiełkami sakura cress. Kolejny dzień poświęcono na zwiedzanie pięknego Belgradu.

Z Serbii nasza reprezentacja wyruszyła do Splitu w Chorwacji, a dokładnie na wyspę Brać, gdzie wzięła udział w 6 Międzynarodowym Festiwalu Kulinarnym „Pearl of Sea“ 2011, biorąc udział w kolejnych konkurencjach.

W pierwszym dniu stanęła do rywalizacji w kategorii „ National Cuisine”, podczas której wykorzystała regionalne produkty z Polski – gęś, trawę żubrową, bryndzę i pumpernikiel. Nasz trzyosobowy zespół miał za zadanie przygotować 12 dań w przeciągu trzech godzin; cztery różne przystawki, cztery dania główne oraz cztery desery. Zadanie te wymagało szybkości oraz zgrania całego zespołu. Po kilku godzinach okazało się, że do kolekcji trafił kolejny srebrny medal ustępując miejsca Reprezentacji.

Wyjątkowe uznanie jury zyskały między innymi:
– wędzony węgorz z galaretką z jabłek i aronii, musem z chrzanu, jabłek i kwaśnej śmietany oraz ravioli z bryndzą i ziemniakami na pumperniklu.
– pierś z gęsi z trawą żubrową, modrą kapustą z żurawiną , musem z jabłek oraz galaretką z nalewki malinowej
– szarlotka na zimno, z parfait z jabłek i maku, chipsem jabłkowym oraz lodami porzeczkowymi

Kolejny dzień przyniósł następne medale. Pierwszy złoty medal dla Rektora Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomi w Poznaniu, Dawida Romana Taubera za pokaz dań regionalnych dla gości odwiedzających targi gastronomiczne. Drugi złoty medal zdobyła Beatriz Mendez Buigues za pokazy z serii „Dania Śródziemnomorskie”.

W ostatniej konkurencji o Puchar “PEARL OF THE SEA” startowało 35 szefów z kilkunastu państw. Jako reprezentant polskiego zespołu wystapił student WSHiG, Przemysław Czekała, który musiał przygotować dwie porcje dania głównego z użyciem piersi z kaczki w czasie 1 godziny. Tego samego dnia po południu okazało się, że w piątce finalistów znalazł się Przemek. Danie, które przeszło kwalifikacje to „ Pierś z kaczki przekładana tajskim mango z galangalem, purèe ziemniaczane z węgierską papryką oraz sosem z czerwonego wina, wanilii i suszonych śliwek z sałatką z dresingiem juzu. Finał przeprowadzony został w formule Black Box, gdzie w czasie trzech godzin trzeba było przygotować po dwie porcje zimnej przystawki, dania głównego oraz deseru. Uczestnicy byli również zobowiązani do stworzenie menu, opisania receptur, składników oraz sposobu przygotowania potraw w języku angielskim, na co dodatkowo otrzymali 15 minut.

Zwycięskie menu przygotowane przez Przemka prezentowało się nastepująco:
– plastry świeżego ogórka, roladka z sera feta z pistacjami i mascarpone w szynce parmeńskiej, sałatka z czerownej soczewicy z pomarańczą, pesto z rucoli oraz humus.
– monkfisch z pancettą, ratatuille, polenta z grzybami, krewetki z masłem truflowym oraz sos berneise.
– chocolate fondant, risotto z białą czekoladą oraz sałatka z ananasa, melona, pomarańczy i limonki
Podczas wieczornej gali okazało się, ze menu Przemka było najlepsze, a złoto oraz medal za udział w finale powędrował do Polski.