Turcja

„REPREZENTACJA POLSKI ZDOBYŁA SREBRO W STAMBULE” – 17-20 lutego 2011

Polska drużyna zwyciężyła w Chef’s Team Grand Prix podczas IX Międzynarodowego Festiwalu Gastronomicznego w Stambule. Do udziału w prestiżowej imprezie zaproszono Polaków. W skład drużyny reprezentującej nasz kraj w cześć konkursowej weszli studenci WSHiG w Poznaniu: Przemysław Czekała, Łukasz Konik oraz Arkadiusz Kruszik Przygotowania do zawodów odbywały się w Europejskim Centum Kulinarnym Unilever w Poznaniu, pod okiem Andrzeja Truchlewskiego. Polska drużyna mogła reprezentować nasz Kraj na tak prestiżowych zawodach, gdyż uzyskała rekomendacje WACS od Rektora Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu – Romana Dawida Taubera.

Zawody kulinarne odbywały się na największych MiędzynarodowychTargach w Stambule. Przez cztery dni mogliśmy obserwować kolegów po fachu z innych krajów jak rywalizują między sobą w różnych konkurencjach. Łącznie przeprowadzono ponad 20 konkursów kulinarnych. W zmaganiach o Grand Prix wystartowało łącznie dwanaście drużyn narodowych reprezentujących między innymi z Włoch, Chorwacji, Bułgarii, Turcji, Rosji, Izraela czy Mołdawii.

Konkurs przeprowadzono w formule black box. Do ostatniej chwili uczestnicy nie wiedzieli, z jakich składników przyjdzie im gotować. Ostatecznie otrzymali: filet z dorady, polędwicę wołową, kości jagnięce, białe wino, jaja, cukier, czekoladę, kawę turecką, pomidory, parmezan, cytryny, szparagi, ananasy, ryz risotto, śmietanę, mleko, kasztany, szalotki i rukiew wodną. W ciągu 90 minut musieli przygotować przystawkę, danie główne i deser, każde w dwóch porcjach. Polska drużyna podeszła do zadania kreatywnie, zawodnicy przygotowali: smażony filet z dorady na risotto z pomidorami, z sosem beurre blanc oraz musem ze szparagów z pianką cytrynową jako przystawkę. Polędwicę wołową mignon na salsie z ananasa, z kasztanowym puree z parmezanowym chipsem oraz jous cielęcym jako danie główne, a na deser torcik biszkoptowy z musem z białej czekolady, kawy tureckiej z chipsem z ananasa, z sosem herbacianym.
Ta smakowita kombinacja zapewniła kucharzom najwyższy laur konkursu: srebrny medal (złotego nie przyznano). Ponadto Polacy zostali wyróżnieni przez Prezydenta WACS, Gissura Gudmundssona.

Zwycięstwo w Stambule otworzyło przed drużyną możliwość udziału w kolejnych konkursach i wyjazdach.