międzynarodowy charakter

WSHiG utrzymuje żywe kontakty z zagranicznymi placówkami edukacyjnymi o podobnym profilu.
Jesteśmy członkiem wielu światowych organizacji, takich jak:

  • Logo AEHTEuropejskie Stowarzyszenie Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Luksemburgu [ AEHT ]
  • Międzynarodowe Stowarzyszenie Dyrektorów Szkół Hotelarskich [ EUHOFA ] International w Brugii
  • Międzynarodowa Rada Edukacji Hotelarstwa
    i Gastronomii [ CHRIE ] w Waszyngtonie oraz EuroCHRIE w Atenach
  • Asociacion de Restauradores Gastronomicos de las Americas [ Aregala ]
  • World Associacion of Cooks Societies [ WACS ]
  • Ponadto Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu współpracuje z uczelniami ze Stanów Zjednoczonych:- Florida Culinary Institute w Palm Springs
    – Florida International University w Miami
    – Kansas State University w Manhattan
    – Pennsylvania State University w University Park
    – University of Delaware w Newark
    – University of Huston w Huston
    – University of Massachusetts w Amherst
    – Cornel University w Ithaca.

Kontakty zagraniczne to także liczne wyjazdy. Studenci uczestniczyli już w pokazach i międzynarodowych konkursach kulinarnych m.in. w Hiszpanii, Peru, Meksyku, Ekwadorze i na Kubie.

W związku z przynależnością do AEHT (Europejskiego Stowarzyszenia Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Luksemburgu) uczelnia bierze czynny udział w międzynarodowych konferencjach i spotkaniach organizowanych przez stowarzyszenie. Co roku AEHT typuje jedną ze szkół – członków Stowarzyszenia na organizatora imprezy, która ma na celu prezentacje kultury i tradycji rożnych narodów związanych ze Świętami Bożego Narodzenia. W grudniu 2001 oraz 2009 roku ta zaszczytna rola zorganizowania „Wigilii 2001″ (Noël Europeen 2001) i „Wigilii 2009″ (Noël Europeen 2009) przypadła również naszej szkole.

Pierwszy Międzynarodowy Festiwal Kulinarny „BESTCookFEST2015″ w KIjowie.