Kurs Barmański

ZAPISZ SIĘ: psphig@wshig.poznan.pl

PROGRAM KURSU BARMAŃSKIEGO:
90 godzin

Zajęcia teoretyczne:

1. Barman i jego miejsce pracy 1 godz.
2. Psychologia pracy 1 godz.
3. Kultura pracy 2 godz.
4. Organizacja cocktail – baru 1 godz.
5. Wyposażenie techniczne, sprzęt barowy i barmański 2 godz.
6. Barman propagatorem kulturalnego sposobu spożywania napojów alkoholowych 1 godz.
7. Wpływ alkoholu na organizm człowieka 1 godz.
8. Reguły podawania napojów alkoholowych 1 godz.
9. przekąski cocktailowe 1 godz.
10. Od starożytności do średniowiecza 1 godz.
11. Geneza powstania napojów mieszanych 1 godz.
12. Technologia produkcji win i miodów 2 godz.
13. Zarys technologii i towaroznawstwa piw 2 godz.
14. Spirytus surowcem do produkcji wódek 1 godz.
15. Wódki naturalne 5 godz.
16. Wódki gatunkowe 3 godz.
16. Moc napojów alkoholowych 2 godz.
17. Napoje bezalkoholowe 3 godz.
18. Miksologia napojów 9 godz.
19. Fizjologia mieszania napojów 2 godz.
20. Technika i organizacja pracy w barze 3 godz.
21. Przyjęcia barowe 1 godz.
22. Technika mieszania napojów alkoholowych i bezalkoholowych z innymi. 2 godz.
23. Technika mieszania napojów alkoholowych gorących 1 godz.

Ćwiczenia praktyczne:

1. Cocktaile na bazie ginu 4 godz.
2. Cocktaile na bazie brandy 2 godz.
3. Cocktaile na bazie tequili 1 godz.
4. Cocktaile na bazie whisky 3 godz.
5. Cocktaile na bazie wódki 4 godz.
6. Cocktaile na bazie rumu 1 godz.
7. Cocktaile na bazie likierów i kawy 1 godz.
8. Cocktaile na bazie wina białego i szampańskiego 1 godz.
9. Tęczówki 1 godz.
10. Crusta, drinki mrożone, Knickebein 1 godz.
11. Flip, Float, Frappe – glace 1 godz.
12. Old fashioned, On – the – rock 1 godz.
13. Smash, Sour, Zoom 1 godz.
14. Bishop, Buck, Colins 1 godz.
15. Cobbler 1 godz.
16. Cooler, Daisy 1 godz.
17. Egg-nogg, Julep 1 godz.
18. Fizz, Highball 1 godz.
19. Różnorodne 1 godz.
20. Punch 1 godz.
21. Rickey, Sangaree 1 godz.
22. Sling, Soda, Squirt 1 godz.
23. Kawowe i wieloporcjowe 1 godz.
24. Rekonstruktory samopoczucia i rozgrzewające 1 godz.
25. Drinki bezalkoholowe 2 godz.
26. Drinki odżywcze 1 godz.

Kurs kończy się egzaminem teoretycznym, test – około 30 pytań oraz egzaminem
praktycznym (przygotowanie wylosowanego napoju mieszanego według określonych zasad i reguł).
Po zdaniu egzaminu uczestnicy otrzymują certyfikat w dwóch językach (polskim
i angielskim) honorowany w Polsce i za granicą.
W przypadku nie zdania egzaminu dopuszczalna jest poprawka.

CZAS TRWANIA KURSU: Częstotliwośc spotkań dostosowana jest do grupy
kursantów i ustalana jest na pierwszym spotkaniu.
Kurs może trwać od 2 do 3 miesięcy.

KOSZT: 870 zł (możliwość zapłaty w ratach)

UWAGA: Wśród uczestników kursu co roku zostaje wyłoniona jedna osoba, która
ÓW.

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o kursach i szkoleniach wpisz swoje dane.

imię:
nazwisko:
ulica:
nr domu:
nr mieszkania:
kod:
miasto:
województwo:
e-mail:
telefon komórkowy:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb WSHIG (zgodnie z Ustawą z dnia 29 VIII 1997 roku, o ochronie danych osobowych – Dz. U. 133/97, pozycja 883)

WSHiG w Poznaniu

ul. Nieszawska 19
61-022 Poznań

tel. +48 61 87 11 530
fax.+48 61 87 11 533