Sprawozdanie z III Konferencji PSPHiG

W dniu 6 października 2006 roku na terenie Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii odbyła się III Konferencja Polskiego Stowarzyszenia Pracowników Hotelarstwa i Gastronomii. Prezydent stowarzyszenia dr Roman Dawid Tauber przywitał uczestników oraz uroczyście otworzył III Konferencję.
Swoją obecnością zaszczycili organizatorów znane i cenione osoby z branży gastronomicznej m.in. Robert Sowa, Wiesław Ambros, Jacek Szczepański czy Jean Bos.

W pierwszej części spotkania przedstawili referaty prof. dr Edward Kamiński na temat „Prekursory smaku i zapachu produktów kulinarnych” oraz mgr Stanisław H. Kaj na temat „Proces kategoryzacji obiektów hotelarskich w Polsce”.
Kolejna część spotkania była okazją do zaprezentowania się firm z branży.
Prezentacja przygotowana przez firmę Masstech Sp. z o.o. z Warszawy dotyczyła istotnego zagadnienia dotyczącego przetwarzania odpadów gastronomicznych i w tym celu pokazano zasady działania bioreaktora odpadów gastronomicznych KWM 100.
Redakcja „Nowości Gastronomicznych” przygotowała i przedstawiła raport na temat „Rynek Gastronomiczny w Polsce 2006”.
Tak szeroki wachlarz tematów był zachętą do forum dyskusyjnego.

W ostatniej części konferencji wręczono wyróżnienia.
W roku 2006 r. z inicjatywy dr Romana Dawida Taubera dr h.c. – Prezydenta Międzynarodowego Instytutu Hotelarstwa i Gastronomii w Lozannie, Prezydenta PSPHiG oraz Rektora Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w jednej osobie otrzymali dyplomy i medale World’s Best Cook Pan Jean Bos oraz Pan Jacek Szczepański.

Wręczono również podziękowania firmom, które wykazały się aktywnością w przygotowaniu konferencji pod względem merytorycznym lub rzeczowym, znalazły się wśród nich następujące firmy:

  • Masstech Sp. z o.o. z Warszawy,
  • Redakcja „Nowości Gastronomicznych”,
  • Fawor Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarsko z Poznania,
  • Duni Poland Sp. z o.o. z Poznania,
  • Janex z Warszawy,
  • Miesięcznik „Rzeźnik Polski”,
  • Zakłady Mięsne GZELLA,
  • Redakcja „Poradnika Restauratora”,
  • Redakcja „Gazety Poznańskiej”,
  • Redakcja „Menu Smakosza”,
  • Poznańska Palarnia Kawy ASTRA,
  • Zakłady Mięsne „Marko-Walichnowy” Sp. z o.o. z Sokolnik,
  • Zakłady Mięsne DOBROSŁAWA,
  • Redakcja Portalu Internetowego Gastrona.pl,
  • Redakcja Portalu Internetowego Papaja.pl,
  • Redakcja Potalu Internetowego HotelManager.pl,
  • Redakcja „Restauratora”,
  • Redakcja „Bezpieczeństwa i Higiena Żywności”,
  • AGNES,
  • Dorado Wielkopolska Sp. z o.o.,
  • Cukiernia Sobczak,
  • Frytki Stöver Sp. z o.o.,
  • Unilever Bestfoods Polska oraz Pan Dariusz Orłowski.

III Konferencja zakończyła się smacznym poczęstunkiem a jej uczestnicy otrzymali bezpłatne materiały, m.in. Zeszyty Naukowe będące zbiorem artykułów z zakresu hotelarstwa, gastronomii, turystyki i rekreacji.
Zagadnienia omawiane w trakcie III Konferencji zostaną umieszczone w kolejnej edycji zeszytów.

Kolejne spotkanie zapowiedziano na 5-tego października 2007 roku na godz. 14.30

Galeria zdjęć:

Zdjęcia wykonał Piotr Iwański

WSHiG w Poznaniu

ul. Nieszawska 19
61-022 Poznań

tel. +48 61 87 11 530
fax.+48 61 87 11 533