O bibliotece

Tel./fax (+48) 61 871 15 45
email: biblioteka@wshig.poznan.pl

Godziny pracy biblioteki w roku akademickim 2019/2020

  • PONIEDZIAŁEK, ŚRODA, PIĄTEK 8.00 – 14.00
  • WTOREK, CZWARTEK 8.00 – 16.00
  • SOBOTA (w czasie zjazdów) 9.00 – 13.00

Zasady korzystania z zasobów bibliotecznych w czasie pandemii

Informujemy, że istnieje możliwość wypożyczania publikacji z biblioteki na następujących warunkach:

  • Wyszukanie w katalogu on-line– https://poznan-wshig.sowa.pl/ wydawnictw z biblioteki
  • Przesłanie mailowo wybranych pozycji (autor, tytuł) na adres biblioteki -biblioteka@wshig.poznan.pll
  • Zgłoszenie wcześniej mailowo lub telefonicznie proponowany termin wizyty i odbiór wydawnictw. Po otrzymaniu potwierdzenia można się zgłosić we wskazanym terminie;
  • Proszę o zabranie ze sobą karty bibliotecznej, jak również legitymacji studenta;
  • Biblioteka jest czynna w godz. 9.00 – 14.00 od poniedziałku do piątku;
  • Podczas wizyty w Bibliotece należy spełnić wszystkie zasady związane z zachowaniem bezpieczeństwa dot. „Koronawirusa” – maseczka ochronna, zachowanie odległości, etc.

O bibliotece

  • Powierzchnia ogólna: 347,5m2 (w tym Czytelnia Ogólna: 60,6m2, Sala Internetowa: 63m2)
  • Czytelnia Ogólna – 30 miejsc
  • Sala Internetowa – 16 stanowisk komputerowych
  • Zbiory umieszczone na regałach alfabetycznie wg dziedzin nauki z wolnym dostępem do półek.
  • Wielkość księgozbioru ponad 18 000 woluminów
  • Czasopisma fachowe: 135 tytułów, w tym 5 zagranicznych. Ilość tytułów czasopism bieżących 47.
  • Księgozbiór obejmuje głównie takie dziedziny jak: turystyka, rekreacja, hotelarstwo, gastronomia, technologia żywności i żywienie, ekonomia, logistyka, marketing, rachunkowość, zarządzanie, informatyka, języki obce
  • Program informatyczny: Zintegrowany system zarządzania biblioteką SowaSQL Premium
  • Biblioteka jest przystosowana dla osób niepełnosprawnych.

Pracownicy

  • mgr Henryka Stachowiak

Przydatne linki

Czasopisma – zawartość dostępna po zalogowaniu:

  • Restauracjaprzejdź do zasobu (Login i hasło do pobrania w Bibliotece WSHiG)
  • Food Forum – czasopismo eksperckie o zdrowym odżywianiu – przejdź do zasobu (Login i hasło do pobrania w Bibliotece WSHiG)
  • Bazy czasopism dostępne na platformie EBSCOprzejdź do zasobu (Login i hasło do pobrania w Bibliotece WSHiG)

Czasopisma – wolny dostęp

  • Hotelarzprzejdź do zasobu
  • Nowości Gastronomiczne – czasopismo restauratorów i profesjonalistów branży gastronomicznej. Zasięg czasopisma: II-III 2018 – przejdź do zasobu
  • Polish Food – anglojęzyczny kwartalnik wydawany przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Zasięg czasopisma: od 2013 r.przejdź do zasobu
  • Poradnik Restauratora – ogólnopolski miesięcznik branżowy dla gastronomii. Zasięg czasopisma: od 2008 r. – przejdź do zasobu
  • Sweets & Coffee – czasopismo branży kawiarni, cukierni, lodziarni i piekarni. Zasięg czasopisma: od II-III 2018 – przejdź do zasobu
  • Szef Kuchni – magazyn branży gastronomicznej. Zasięg czasopisma: bieżący numer. – przejdź do zasobu
  • Świat Hoteli – czasopismo hotelarzy. Zasięg czasopisma: od II-III 2018 – przejdź do zasobu
  • Wiadomości Turystyczne – pismo branżowe pracowników turystyki – przejdź do zasobu

Biblioteki:

Inne:

Regulamin antyplagiatowy: pobierz

Regulamin Biblioteki: pobierz

WSHiG w Poznaniu

ul. Nieszawska 19
61-022 Poznań

tel. +48 61 87 11 530
fax.+48 61 87 11 533