“ENO CULINARY EXPO 2005” – 29.09-01.10.2005
Od 29 września do 1 października 2005 roku, reprezentanci WSHiG uczestniczyli
w „Eno Culinary Expo 2005”.
Targi te zostały organizowane przez Stowarzyszenie Gastronomów ,,Aregala” we współpracy z władzami prowincji Salta w Argentynie. Celem przedsięwzięcia była promocja turystyki i gastronomii światowej.
Program targów był realizowany w różnych częściach miasta oraz prowincji Salta znajdujących się na północy kraju. Obejmował on m.in.:
- Wystawę Gastronomiczną w Pałacu ,,Las Americas”
- Cykl konferencji
- Pokazy mistrzów kuchni
- Bufet kuchni międzynarodowej
- Międzynarodowy Konkurs Kulinarny ,,Salta Culinary Competition” pod przewodnictwem Gerarda Dupont, dyrektora Akademii Kulinarnej z Francji
- Ogólnokrajowy Konkurs Win
- Wybór Miss Gourmet
W „Eno Culinary Expo 2005” wzięło udział 100 szefów kuchni z 41 krajów, którzy przygotowali 200 dań dziennie dla ok. 400 osób. Pokazy mistrzów odbywały się przez 3 dni – każdy pokaz trwał około 60 minut, łącznie z 10 minutową prezentacją placówki dydaktycznej. Bufet, który zaprezentowany został w malowniczym otoczeniu na wzgórzu San Bernardo był doskonałą okazją do zapoznania się z kuchnią międzynarodową. Dodatkowo w programie kulturalnym były:
- pokazy tanga,
- występ orkiestry symfonicznej
oraz - obchody Światowego Dnia Szefa.