Praktyki krajowe
Dowiedz się, na jakich zasadach realizowane są praktyki i staże krajowe w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.
Wiemy, że powodzenie na rynku pracy, szczególnie w branży hotelarskiej i gastronomiczno, uzależnione jest w dużej mierze od zdobytych w czasie studiów umiejętności oraz doświadczenia. Stąd duży nacisk w naszym programie nauczania na wielomiesięczne praktyki zawodowe, dzięki którym absolwenci WSHiG są chętnie zatrudniani w polskich i zagranicznych ośrodkach turystycznych, restauracjach i hotelach.
Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na temat rodzaju i czasu praktyk zawodowych, które obowiązują studentów WSHiG.
Praktyki są obowiązkowe na WSHiG
Studenci studiów stacjonarnych i niestacjonarnych I i II stopnia są zobowiązani do odbycia praktyk zawodowych zgodnie ze studiowaną specjalnością. Studenci studiów niestacjonarnych, którzy pracują w branży powiązanej ze studiowaną specjalnością mogą rozliczyć się z praktyk zawodowych w oparciu o umowę o pracę.
Czas trwania praktyk
Czas trwania praktyk jest uzależniony od roku oraz trybu studiów i wynosi:
- 4 tygodnie na I roku – to czas praktyk, które obowiązują studentów I roku studiów stacjonarnych. Jest to warunek niezbędny do zaliczenia pierwszego roku studiów, ale także upoważnienie do ewentualnego wyjazdu na praktykę zagraniczną
- 6 miesięcy praktyk na I stopniu - na studiach I stopnia każdy student powinien wykazać się minimum 6 miesiącami praktyki zawodowej (tylko krajowej lub krajowej i zagranicznej) w ciągu trzech lat studiów
- 3 miesiące praktyk na II stopniu - na studiach II stopnia każdy student powinien wykazać się minimum 3 miesiącami praktyki zawodowej w ciągu dwóch lat studiów
Zaliczenie praktyk
Praktyki zawodowe zaliczane są w letniej sesji egzaminacyjnej. Aby otrzymać zaliczenie należy udokumentować odbycie min. 1 miesiąca na I, II oraz na IV roku studiów. Pozostałe miesiące praktyki można odbyć w czasie wakacji lub na ostatnim roku nauki.
Cel praktyk
W trakcie praktyk zawodowych studenci zapoznają się z charakterem prowadzonej działalności gastronomicznej i hotelarskiej. Poznają charakterystykę procesów technologicznych właściwych dla danego zakładu, jego strukturę organizacyjną oraz podstawy prawne funkcjonowania przedsiębiorstwa, a także szczegółową charakterystykę prac specyficznych dla funkcjonowania zakładu gastronomicznego i obiektu hotelarskiego (np. obsługę maszyn, urządzeń, sprzętu, programów komputerowych itp.) czy system kontroli i zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem zdrowotnym produkowanej żywności.
Zasady odbywania praktyk
Szczegółowe informacje o praktykach zawiera Regulamin studenckich praktyk zawodowych WSHiG w Poznaniu (do wglądu w Dziale Praktyk) lub online tutaj.
Organizacja praktyk
Studenci mogą skorzystać z pomocy uczelni w organizacji praktyki krajowej, kontaktując się z Działem Praktyk. Najczęściej jednak decydują się na podjęcie pracy w hotelach, biurach podróży czy zakładach gastronomicznych w pobliżu miejsca stałego zamieszkania.
Aby otrzymać zgodę na miesięczne zwolnienie z zajęć w celu odbycia praktyki należy złożyć na uczelni wypełnione dokumenty: